Doelen stellen en vooral...behalen!

 
doelen stellen

De zomer is voorbij, nog 4 maanden te gaan in 2021 en dus een goed moment om de focus te leggen op dat wat je wilt bereiken, zowel met je bedrijf als voor jezelf persoonlijk. 

Als je weet wat je wilt bereiken, dan doe je er goed aan om aan de slag te gaan met doelen stellen, zodat je ze ook kunt behalen! 

Slechts 5% van de mensen stellen doelen, schrijven ze op en evalueren ze met regelmaat. Dit zijn dan ook meteen de top 5% achievers. Reden genoeg om werk te maken van je doelen.

Als straks het gewone leven weer begint, dan is de kans aanwezig dat je als snel weer wordt meegesleept door “de vaart der dingen” in je bedrijf en in de wereld om je heen. 

Als je tijdens je vakantie ‘goede voornemens’ had bedacht voor de laatste maanden van dit jaar, dan raken ze voor je het weet naar de achtergrond. Zo gaat het nou eenmaal… Tenzij je regelmatig een moment vrijmaakt om terug te blikken én om te reflecteren op wat je wilt bereiken in de komende tijd. 

In dit blog nemen we het proces van doelen stellen én doelen behalen nog eens onder de loep. Met deze stappen verzeker je jezelf ervan dat je doelen niet vervliegen, maar dat ze in de praktijk worden gebracht. Uiteraard is dit proces van toepassing op zowel je zakelijke doelen als je persoonlijke doelen.


1. Beslis

Brainstorm een aantal doelen die je wilt bereiken. Dat kunnen grote doelen zijn of kleine doelen, dat maakt niet uit. 

Bekijk de items op je lijst en bepaal hoe belangrijk elk van de doelen voor je is. Check bij elk doel of het iets is waar je gemotiveerd voor bent en waarmee je eigenlijk meteen aan de slag wilt, of dat het iets is waarvan je vindt dat je het moét doen. Ook is het goed om te kijken in hoeverre je doelen uitdagend voor je zijn (dat werkt motiverend) of dat ze eigenlijk niks extra’s van je vragen. 

Wanneer je zin hebt om er mee aan de slag te gaan én je voelt je gemotiveerd door de uitdaging, dan heb je het goede doel te pakken

Beslis dan dat dit het doel is wat je gaat bereiken.


2. Schrijf het op

Het vastleggen van je doelen vergroot je kansen dat je er mee bezig blijft en dat je ze ook daadwerkelijk behaalt. Wees concreet: schrijf in detail uit hoe het eruit ziet wanneer je je doel hebt bereikt. Maak je ook een voorstelling van hoe jij je voelt wanneer je je doel hebt bereikt en beschrijf dit. 

Schrijf op wat je wél wilt, in plaats van wat je niet (meer) wilt. Bijvoorbeeld: schrijf “ik communiceer soepeltjes met mijn werknemers” in plaats van “Ik heb geen conflicten meer met mijn werknemers”. 

Schrijf het op alsof het al zo is. Bijvoorbeeld: “ik werf 10 nieuwe klanten” in plaats van “ik wil 10 nieuwe klanten werven”. 

Schrijf het doel zó op alsof het er NU al is, in plaats van “op 1 maart realiseren we 100.000 euro omzet”. Hoe eerder hoe beter, dus houd opties open om je doel eerder te bereiken.


3. Vertel het aan anderen

Niet alleen helpt het wanneer je verantwoording moet afleggen aan iemand anders (een stok achter deur is zeer behulpzaam!), ook kan het zomaar zijn dat iemand anders ideeën, contacten of ervaring heeft waarmee jij geholpen bent om je doel sneller of gemakkelijker te bereiken. Je hoeft het niet allemaal zelf te verzinnen en zelf te doen! Doelen stellen wordt gemakkelijker met de hulp van anderen.


4. Breek je doel op in stukjes

Dit is uiteraard vooral belangrijk voor grote doelen. Grote doelen verdeel je onder in kleinere subdoelen. Deze subdoelen breek je weer op in nog kleinere acties. Des te kleiner het doel of de actie, des te concreter het moet zijn. Wanneer je bijvoorbeeld als persoonlijk groot doel hebt gesteld “ik heb een goede conditie”, dan kun je dit opdelen in “ik train 2x per week in de sportschool en wandel elke zondag”.

Nog concreter wordt het wanneer je een planning maakt en specificeert hoe lang en hoe intensief je traint en hoeveel kilometer je wandelt. Deze acties kun je meten en geven je een gevoel van prestatie en succes wanneer je ze hebt gedaan. Zo wordt het bereiken van je grotere doel een reeks van acties en successen in plaats van een langdurig en moeizaam proces. 

Doelen stellen


5. Plan je eerstvolgende stap

“Een reis van 1000 mijl begint met de eerste stap”” … het is een vaak gebruikt citaat, en niet ten onrechte! Je hoeft nog niet precies te weten welke stappen je allemaal moet zetten om bij je doel uit te komen, je hoeft alleen de eerste stap te bepalen en dan te zetten. Zelfs als je helemaal niet weet hoe je bij je doel moet komen, dan is de eerste stap “uitzoeken hoe het moet”! Research op internet, mensen vragen die er verstand van hebben of een boek over het onderwerp lezen, dit kunnen allemaal perfecte “eerste stappen” zijn op weg naar het bereiken van je doel.


6. Blijf doorgaan

Eigenlijk betekent dit “zet steeds de volgende stap”. De kleine stappen op weg naar je doel zijn te overzien en door je hierop te focussen voorkom je dat je overweldigd wordt door alles wat er moet gebeuren. 

Natuurlijk gebeurt het wel eens dat de stap die je hebt gezet niet uitwerkt zoals je het je had voorgenomen. Blijf daar niet in vastzitten. Bedenk aanpassingen die je kunt doen. En als je het zelf niet kunt bedenken, vraag dan om hulp van die mensen die bekend staan om hun goeie ideeën. 


7. Vier je successen!

Wanneer je acties hebt uitgevoerd, subdoelen hebt behaald en uiteraard wanneer je je uiteindelijke doel hebt bereikt, vier het! Maak er een feestje van voor jezelf en voor de mensen die je hebben geholpen. Sta op z’n minst stil bij het heuglijke feit van het bereiken van je doel en word je bewust van hoe je je voelt. Reflecteer wat het werken aan dit doel leuk maakte, welke obstakels je hebt overwonnen en hoe, en welke lessen je hebt geleerd tijdens je reis naar je doel. 

En dan… wat is jouw volgende doel of project


Regelmaat

Doelen stellen: het is zeer de moeite waard om wat tijd vrij te maken om dat wat je wenst te bereiken te structureren en de activiteiten in te plannen die je naar de doel brengen. 

Het heeft grote toegevoegde waarde wanneer je met regelmaat evalueert hoe het gaat met je doelen en plannen. Spendeer elke maand wat tijd aan een terugblik op de voorgaande maand, leer je lessen en breng aanpassingen aan waar nodig. Ga er aan het eind van elk kwartaal echt even voor zitten, met je collega’s, medewerkers en zakelijke partners. 

Voorkom dat er aan het begin van het jaar wel doelen worden gesteld, maar dat er vervolgens nooit meer naar wordt gekeken. Dan heeft doelen stellen eigenlijk gewoon geen zin, je ontneemt jezelf de kans op succes. 

Maak van dit moment in de tijd gebruik om je bedrijf en jezelf optimaal in de startblokken te zetten voor de laatste vier maanden van dit jaar.

GRATIS Scaleup Bootcamp

Weet je wél welke doelen je wilt behalen, maar ben je er niet zeker van hóe je je doelen kunt behalen?

Kom dan naar het Scaleup Bootcamp: in deze 2 dagen durende crash course ontdek je de microstrategieën voor versnelde bedrijfsgroei, breng je een aantal ervan direct in praktijk en werk je daarmee doelgericht aan het behalen van je doelen.

Interessant? Meld je dan hier aan

“Een krachtig overzicht van mogelijkheden om je doelen op een planmatige, gestructureerde en gedisciplineerde wijze te realiseren - sneller dan je voor mogelijk houdt.”